fbpx

Kirjaudu palveluun

Mediamyynti Sää ja live-kuva Koti Costalla
Islanti julistaa hätätilan mahdollisen tulivuorenpurkauksen uhan vuoksi

Islanti julistaa hätätilan mahdollisen tulivuorenpurkauksen uhan vuoksi

Tuleeko tulivuorenpurkaus taas pysäyttämään lentoliikenteen?

Islannin viranomaiset ovat julistaneet hätätilan Reykjanesin niemimaalla sijaitsevien voimakkaiden maanjäristysten jälkeen, jotka ovat lisänneet tulivuorenpurkauksen todennäköisyyttä alueella. Tämä toimenpide seuraa sarjaa voimakkaita maanjäristyksiä, jotka ovat herättäneet huolta alueen asukkaissa ja viranomaisissa.

Siviilisuojelu- ja hätätilanhallintavirasto ilmoitti, että Sundhnjukagigarin alueella, Grindavikin pohjoispuolella, on havaittu intensiivistä maanjäristystoimintaa. Viranomaiset varoittavat, että jatkuvat järistykset voivat johtaa vulkaaniseen toimintaan alueella.

Varaudutaan evakuointiin

Islannin meteorologinen toimisto (IMO) on arvioinut, että purkaus voisi tapahtua ”useiden päivien” sisällä. Grindavikin kylä, jossa asuu noin 4 000 ihmistä, on valmistautunut mahdolliseen evakuointiin, sillä se sijaitsee vain 3 kilometrin etäisyydellä maanjäristysalueesta.

Perjantaina iltapäivällä kaksi voimakasta maanjäristystä tuntui Reykjavikin pääkaupungissa asti, mikä aiheutti huolta ja epävarmuutta koko alueen asukkaissa. Nämä järistykset, joista suurimman voimakkuus oli 5,2 magnitudia, ovat saaneet aikaan talojen ikkunoiden ja esineiden tärinää.

Teitä poikki

Maanjäristykset ovat myös vaurioittaneet teitä, minkä vuoksi poliisi sulki yhden Grindavikiin johtavista teistä. Vuodesta 2021 alkaen Reykjanesin niemimaalla on koettu kolme purkausta, mutta ne ovat olleet kaukana asutuksesta ja infrastruktuurista.

Alueella sijaitsee myös Sininen Laguuni, tunnettu geotermisten kylpylöiden ja luksushotellien ansiosta, joka suljettiin varotoimena toisen maanjäristysparven jälkeen. Alueen geoterminen voimalaitos Svartsengi, joka toimittaa sähköä ja vettä 30 000 asukkaalle, on myös varautunut mahdolliseen purkaukseen.

Islannissa on yhteensä 33 aktiivista vulkaanista järjestelmää, mikä on eniten koko Euroopassa. Tämä uusi maanjäristysten sarja ja mahdollinen purkaus muistuttavat jälleen Islannin geologisesta aktiivisuudesta ja sen asukkaiden jatkuvasta valmiudesta vastata luonnonvoimien aiheuttamiin haasteisiin.

Onko Euroopan lentoliikenne vaarassa?

Vuonna 2010 Islannin Eyjafjallajökull-tulivuoren purkaus aiheutti poikkeuksellisen tilanteen Euroopassa, kun valtavat tuhkapilvet levisivät laajalle alueelle ja pysäyttivät lähes koko mantereen lentoliikenteen. Tämä historiallinen tapahtuma oli yksi merkittävimmistä ilmailualan häiriöistä vuosikymmeniin ja sillä oli laajat seuraukset sekä matkustajille että taloudelle.

Purkaus alkoi huhtikuussa 2010, ja sen voimakkuus sekä tuhkapilvien leviäminen yllättivät asiantuntijat ja viranomaiset. Tuulen suunnan ja voimakkuuden ansiosta tuhka kulkeutui laajoille alueille Eurooppaan, mikä aiheutti lentokoneiden turvallisuusriskin. Lentoyhtiöt joutuivat perumaan tuhansia lentoja, ja miljoonat matkustajat eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa kärsivät viivästymisistä ja peruutuksista.

Purkauksen aiheuttama lentokielto oli ennennäkemätön toimenpide, joka perustui lentoturvallisuuteen. Tuhkapilvet voivat vaurioittaa lentokoneiden moottoreita ja aiheuttaa vakavia onnettomuuksia. Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO ja Euroopan lentoturvallisuusviranomaiset tekivät tiivistä yhteistyötä meteorologien ja geologien kanssa arvioidakseen riskit ja tehdäkseen päätöksiä lentoliikenteen palauttamisesta.

Tämän tapahtuman taloudelliset vaikutukset olivat merkittävät. Lentoyhtiöt kärsivät suuria taloudellisia menetyksiä, ja myös matkailu- ja kuljetusala kokivat suuria haasteita. Tapahtuma herätti keskustelua tarpeesta kehittää parempia menetelmiä tuhkapilvien seurantaan ja riskien arviointiin sekä kansainvälisen yhteistyön parantamiseen vastaavien kriisien hallinnassa.

Islannin Eyjafjallajökull-tulivuoren purkaus osoitti, kuinka luonnonvoimat voivat yllättäen vaikuttaa globaalisti ja korosti tarvetta valmiuteen ja joustavuuteen kriisitilanteissa. Se muistutti myös maailmaa Islannin geologisesta aktiivisuudesta ja sen potentiaalisista vaikutuksista kansainväliseen liikenteeseen ja talouteen.

Toivotaan että vastaavalta katastrofilta vältyttäisi tällä kertaa.

Samankaltaiset julkaisut