fbpx

Kirjaudu palveluun

Mediamyynti Sää ja live-kuva Koti Costalla
Aurinkorannikkoa uhkaa kuivuus

Aurinkorannikkoa uhkaa kuivuus

Axarquían alueella on otettu käyttöön 12 tunnin vedenjakelun rajoituksia

Malaga valmistautuu säästämään viimeistä vesipisaraansa, sillä sen seitsemän vesisäiliötä ovat kriittisessä tilassa. Yksikään pato ei ylitä 30 prosentin kapasiteettiaan, ja sääennuste ei lupaa uusia sateita seuraavan kymmenen päivän aikana.

Torrox on liittynyt Vélez-Málagaan suurten rannikkokaupunkien joukkoon, jotka ovat joutuneet turvautumaan yöllisiin vedenjakelun katkoihin vesivarojen niukkuuden vuoksi.

Kuva Viñuelasta kesä 2023

Yöllisiä katkoja vedenjakelussa

Lokakuussa Axarquían alueelle saapuneet myrskyt toivat joitakin sateita, mutta ne eivät olleet riittäviä lievittämään alueen pitkäaikaista kuivuutta. Tämän seurauksena La Axarquían alueella, kuten Vélez-Málagassa, Almácharissa ja Benamargosassa, on otettu käyttöön jopa 12 tunnin vedenjakelun rajoituksia. Ilman lisäsateita Costa del Solilla on juomavettä jäljellä vain maaliskuuhun saakka.

Mahdollisia uusia rajoituksia Aurinkorannikolle

Acosol, julkisyhteisö, joka hallinnoi juomavettä Costa del Sol Occidentalissa, varoittaa, että La Concepciónin pato on enää 28,3 prosentin tasolla ja siihen jää jäljelle vain 16 hehtometriä vettä. Tämä osa maakuntaa kuluttaa viikoittain noin 0,6 hehtometriä vettä, eli noin 2 hehtometriä 20 päivässä.

Kuva Viñuelasta kesä 2023

Tällä kulutustahdilla tilanne voi olla kriittinen joulun jälkeen. Andalusian hallitus oli jo aiemmin kehottanut rannikkoalueen kuntia ottamaan käyttöön uusia rajoittavia toimenpiteitä syksyn edetessä.

Tällä hetkellä Malagan maakunta varastoi seitsemässä patoalueellaan yhteensä 116 hehtometriä kuutiometriä vettä, mikä on kaksi hehtometriä vähemmän kuin viikko sitten ja sata hehtometriä vähemmän kuin vuosi sitten. Kaikkien patojen yhteenlaskettu kapasiteetti on tällä hetkellä 19 prosenttia, eikä uusia sateita ole näköpiirissä.

Maakunnan suurin pato on kriittisessä tilassa

Viñuelan pato, maakunnan suurin, on pahimmassa tilanteessa 7,7 prosentin tasolla ja on joutunut lopettamaan vedenjakelun Vélez-Málagalle.

15 marraskuuta 2023 vesialtaiden täyttöprosentit

Rannikkoalueen itäisimmässä osassa odotetaan seuraavina kuukausina suolavesilaitoksen rakentamisprojektin käynnistymistä, joka kompensoisi alueen vesivajeen. Alueen intensiivinen maatalous ja suuri turistien määrä lomakausina aiheuttavat lisäpaineita vesivaroihin.

golf Aurinkorannikko

Turisteja tulossa lisää

Malaga pyrkii säästämään jokaisen käytettävissä olevan vesilitran, sillä on yhä selvempää, että kesällä saattaa olla vesipula ja hätätilanteessa joudutaan turvautumaan suuriin veden siirtoihin. Alue kasvaa demografisesti ja rikkoo ennätyksiä turistien määrässä, mutta vesivarat eivät kasva samaan tahtiin. Valitettavasti sateita ei ole näkynyt. Tämän vuoden sademäärät patoalueilla eivät ole ylittäneet 30 litraa neliömetriä kohti, mikä on sama tilanne kuin vuosi sitten, mutta kolme edellistä talvea ovat olleet sateiden suhteen alijäämäisiä

Kuva Viñuelasta kesä 2023

Seitsemän patoalueen kapasiteetti alle 30%

Malagan provinssin seitsemän patoalueen kapasiteetti on alle 30 prosenttia, ja La Viñuelan pato on alle 8 prosentin tasolla. Torrox on viimeisin suurista rannikkokaupungeista, joka on liittynyt yöllisiin vedenjakelun katkoihin Vélez-Málagan laajennettua rajoituksia 12 tuntiin päivässä.

Uusia suunnitelmia

Mahdollisia ratkaisuja ovat Andalusian hallituksen lisäykset vesirakentamiseen ja suunniteltu uusi suolavesilaitos Axarquían alueella. Lisäksi on suunnitteilla uusi pato Guadalete-joen varrelle, joka toimittaisi Acosolille noin 30 hehtometriä kuutiometriä vettä vuodessa.

Toivotaan että saataisi sadetta koko Aurinkorannikolle.

Samankaltaiset julkaisut