fbpx

Kirjaudu palveluun

Mediamyynti Sää ja live-kuva Koti Costalla
Tuhannet kokoontuvat Malagassa vastustamaan armahdusta

Tuhannet kokoontuvat Malagassa vastustamaan armahdusta

Espanjassa kuohuu tyytymättömyys hallitusta kohtaan

Malagassa nähtiin viikonloppuna suurmittainen mielenosoitus, jossa tuhannet ihmiset olivat kokoontuneet vastustamaan Carles Puigdemontin armahdusta. Tapahtuman erityispiirteenä oli Espanjan lippujen rinnalla myös Euroopan unionin liput, mikä ilmentää Partido Popularin (PP) strategian muutosta.

PP:n järjestämät mielenilmaukset armahdusta vastaan ovat herättäneet laajaa huomiota Espanjassa, etenkin kun maa valmistautuu sosialisti Pedro Sánchezin hallituksen investointikeskusteluun. Tämä on tuonut mukanaan merkittäviä muutoksia mielenosoitusten järjestelyihin ja ulkoasuun. Malagan Pompidou-keskuksen Muelle Unon alueella tapahtuma keräsi tuhansia ihmisiä, ja kansallisen poliisin (Policia National) mukaan osallistujia oli noin 30 000, kun taas järjestäjien mukaan luku oli jopa 52 000.

Mielenosoitus osoittaa PP:n strategian kehittymisen

Aiemmin Espanjan lippuja kantavat mielenosoittajat ovat nyt ottaneet rinnalleen myös EU:n liput. Tämä viestii siitä, että PP pyrkii laajentamaan armahdusvastaista viestiään myös Euroopan poliittiselle näyttämölle, vastustaen Sánchezin myönnytyksiä Katalonian itsenäisyysliikkeelle.

Tapahtumassa kuultiin ”Puigdemont vankilaan” -huutoja, ja Malagan pormestari Paco de la Torre sai lämpimän vastaanoton lukiessaan PP:n manifestia, jossa kritiikki kohdistui pääosin Sánchezin hallitukseen, joka koetaan monien mielenosoittajien keskuudessa demokratian ja perustuslain vastaiseksi.

Vox puolue mukana PP’n rinnalla

Toisin kuin aiemmissa PP:n mielenosoituksissa, tällä kertaa myös Vox-puolue kannusti jäseniään osallistumaan. Vox on ottanut aktiivisen roolin mielenosoitusten eturintamassa, asettuen suoraan vastustamaan Sánchezin hallitusta.

Mielenosoitus Málagassa on viimeisin esimerkki Espanjan poliittisen tilanteen kireydestä ja kansalaisten halusta vaikuttaa maansa tulevaisuuteen. PP:n ja Voxin yhteinen vastustus armahdusta kohtaan heijastaa syvää tyytymättömyyttä nykyiseen poliittiseen suuntaukseen.

Carles Puigdemont, Katalonian entinen aluehallituksen johtaja on maanpaossa

Puigdemont nousi otsikoihin vuonna 2017, kun hän johti Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä Espanjasta. Tämä huipentui laittomaksi julistetussa itsenäisyysäänestyksessä, jonka Espanjan hallitus ja oikeuslaitos tuomitsivat perustuslain vastaiseksi.

Espanjan keskushallitus reagoi voimakkaasti, peruuttaen Katalonian itsehallinnon ja syyttäen Puigdemontia ja muita katalaanijohtajia kapinasta, väkivaltaisen mellakan lietsomisesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä. Puigdemont pakeni Espanjasta ja on siitä lähtien oleskellut maanpaossa, lähinnä Belgiassa, välttääkseen pidätyksen ja luovutuksen Espanjaan.

Puigdemontin tapaus on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota ja aiheuttanut diplomaattisia jännitteitä Espanjan ja muiden Euroopan maiden välille. Hän on pyrkinyt jatkamaan poliittista toimintaansa ulkomailta käsin, ja hänen tilanteensa on tuonut esille monimutkaisia kysymyksiä kansainvälisestä oikeudesta ja Euroopan pidätysmääräysjärjestelmästä.

Vaikka Puigdemont ei ole vankilassa, hänen oikeudellinen tilanteensa jatkuu monimutkaisena, ja hänen tulevaisuutensa riippuu pitkälti siitä, miten Espanjan ja muiden maiden oikeuslaitokset käsittelevät hänen tapaustaan.

Samankaltaiset julkaisut