fbpx

Kirjaudu palveluun

Mediamyynti Sää ja live-kuva Koti Costalla
Läppäri kainaloon ja etätöihin Aurinkorannikolle?

Läppäri kainaloon ja etätöihin Aurinkorannikolle?

Monen elämä oli pysähdyksissä ja maailma sulkutilassa, ei niin kauan aikaa sitten. Lomareissujen peruuntumisien lisäksi monen kohdalla haaveet ulkomaille muutosta, kaatuivat määrittämättömäksi ajaksi, ja työskentely vaikeutui monella alalla.

Koronapandemian aikana useat yritykset mahdollistivatkin pakon edessä, työntekijöilleen mahdollisuuden tehdä työtään fyysisesti muualta, kuin perinteiseltä toimipisteeltä. Ja siitä onkin onneksi seurannut paljon hyvääkin, nimittäin etätöiden tekeminen on ollut huimassa kasvussa ja monipuolisemmat ja joustavammat työskentelymahdollisuudet, ovat tulleet jäädäkseen! Mikäli sinua kiinnostaisi pakata laukut ja lähteä ulkomaille etätöihin, tärkeintä on että se on työnkuvasi puolesta mahdollista ja työnantajasi näyttää sille vihreää valoa, (mikäli siis olet palkkatyössä)!

Ulkomaille etätöihin lähtiessä tulee selvittää ja sopia monia asioita, kuten etätyön jakson pituus, mitä työn tekeminen etänä käytännössä edellyttää ja miten työt konkreettisesti toteutetaan, sosiaaliturva-asiat, etuudet, verojen maksaminen, työ-ja matkavakuutukset, kustannukset ja maksut, mahdolliset työsuhde-edut ja niiden toteutuminen ulkomailla. Näihin asioihin syvennymmekin nyt paremmin, jotta sinulla olisi mahdollisimman selkeä kuva siitä mitä sinun tulee selvittää ja mistä asioista kannattaa sopia, mikäli sinäkin halajat siirtyä tekemään työtäsi etänä ulkomaille asti!

Sovi työnantajasi kanssa etätyöskentelyjakson asiat selkeästi ja mahdollisimman moni asia kirjallisesti.

Sovittavia asioita voivat olla mm. etätyöjakson pituus, työvelvoitteet, mitä kyseisen työn tekeminen etänä edellyttää, miten tulet käytännössä työskentelemään, minä aikoina, kuinka monta tuntia, miten olette yhteydessä, miten raportoit työstäsi esimiehellesi, mitä kuluja etätyöskentelystä aiheutuu ja miten kulut hoidetaan ja mahdollisesti jaetaan, mitkä ovat työsuhde-etujasi ulkomailla ja kuinka voit niitä hyödyntää, mahdolliset työluvat, ilmoitusvelvollisuudet ja eri maiden velvoitteet.
Kannattaa myös etukäteen sopia onko etätyöjaksoa mahdollista pidentää tai lyhentää, tilanteiden muuttuessa. Ja jos, miten silloin konkreettisesti toimitaan, liittyykö siihen ehtoja yms.

Jos lähdet etätöihin Espanjaan, tulee työnantajasi hakea sinulle A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta.

Tämä todistus osoittaa että kuulut Suomen lakisääteisen sosiaaliturvan piiriin senkin ajan kun työskentelet Espanjassa. Tämä todistus tarkoittaa myös sitä että olet mahdollisesti oikeutettu edelleen Espanjassa asuessa ja työskennellessä, Kelan etuuksiin. Mikäli työskentelet yrittäjänä, tulee sinun hakea A1-todistusta itse.

Jos ja kun A1-todistus on myönnetty, työnantajalle ei yleensä muodostu sosiaaliturvamaksuvelvollisuuksia maahan jossa työskentelet. Joissakin EU-maissa voi olla työehtosopimuksiin perustuvia maksuja, joten on selvitettävä, onko työnantajan velvollisuus maksaa niitä työskentelymaahan. Myös sosiaaliturvasopimusmaissa voi tulla maksettavaksi muita lakisääteisiä maksuja.
Mikäli A1-todistusta ei haeta tai jostain syystä myönnetä, työntekijä kuuluu ulkomailla työskentelyn ajan kohdemaan sosiaaliturvaan. Tällöin sekä työntekijä että työnantaja maksavat sosiaalivakuutusmaksut kyseiseen maahan. (Eläketurvakeskuksen sivuilta‍ pystyy tarkistamaan maakohtaisesti työnantajan sosiaaliturvamaksuvelvoitteet Suomessa, kun työtä tehdään ulkomailla).

Kun työskentelet etänä ulkomailla suomalaisen työnantajan palveluksessa, verotukseen vaikuttaa ulkomailla työskentelyn kesto ja se, missä valtiossa työskentelet.

Lähtökohtaisesti Suomen kansalainen jää Suomen verotuksen piiriin, ellei muutto ole pysyvä; jos työskentelet ulkomailla yhtäjaksoisesti enintään 6 kuukautta, saamasi palkka verotetaan Suomessa samoin kuin työskentelisit kotimaassa. Usein verovelvollisuus syntyy, jos maassa vietetty aika ylittää 6 kuukautta.
Etätyövaltion verovelvollisuusasema määräytyy maan kansallisen lainsäädännön perusteella. Työskentelymaalla on esimerkiksi verotusoikeus mikäli työnantajalla on siellä kiinteä toimipaikka. Jos työskentelyvaltio verottaa palkkaasi, kaksinkertainen verotus tulee poistaa. Etukäteen olisi hyvä sopia maksaako työntekijä vai työnantaja, nämä eri maiden velvoitteet.
Huom. Yli 6 kuukauden oleskelusta on myös aina ilmoitettava Kelaan, samoin kuin Suomeen palaamisesta.

Työnantaja vakuuttaa työntekijän myös ulkomailla.

Vakuuttamisvelvollisuus on aina lähettävällä osapuolella eli Suomessa toimivalla työnantajalla. Työnantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus on voimassa etätyötä tehdessä kaikkialla maailmassa. Tarkistathan kuitenkin etukäteen, mitä kaikkea vakuutus korvaa.

Etätyössä sattuneet vahingot ja sairastumiset eivät välttämättä kuulu työtapaturmavakuutuksen piiriin, sillä korvaus edellyttää selvää syy-yhteyttä toimenkuvan mukaiseen työhön. Ulkomailla työskennellessäsi tarvitset lisäksi matkavakuutuksen‍, joka korvaa puolestaan vapaa-ajan tapaturmista ja sairastumisesta aiheutuvat kulut.

Kannattaa myös hankkia Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

EU-alueella saat lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon Kelan myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka sinun on saatava, jotta voit turvallisesti jatkaa oleskeluasi kohdemaassa alkuperäisen suunnitelmasi mukaan. Maksat hoidosta paikallisen omavastuuhinnan verran.
Jos asut yli puoli vuotta ulkomailla, et kuulu Suomen sosiaaliturvaan, sillä yli puolen vuoden kestoinen asuminen katsotaan pysyväksi. Muuttaessasi vakinaisesti ulkomaille, et ole oikeutettu Kelan myöntämään eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin, etkä voi saada Kela-korvauksia ulkomailla saadusta hoidosta.

Etätyö edellyttää toimivaa nettiyhteyttä.

Moni suomalainen puhelinliittymä toimii hyvin Espanjassa ja muualla Euroopassa. Mikäli et käytä dataa suuria määriä, saatat pärjätä hyvin omalla suomalaisella puhelinliittymälläsi, vaikka jakaisit siitä wi-fi yhteyttä läppäriisi. Tarpeen vaatiessa, voit myös vaihtaa liittymätyyppisi helposti ja esimerkiksi nostaa datan määrää.
Paikallinen sim-kortti ja sen kautta käytetty data ja jaettu wi-fi voivat tulla edullisemmaksi kuin suomalaisen liittymän käyttö, ja kustannuksia kannattaakin tarkkailla ja tehdä hintavertailuja heti kun se on konkreettisesti mahdollista. Esimerkiksi allekirjoittaneella on käytössä sekä suomalainen liittymä että paikallinen prepaid-liittymä, johon sisältyy paljon suurempi määrä datan siirtoa kuin suomalaisessa liittymässä.
Mikäli tarvitset paikallisen liittymän, mutta sinulla ei vielä ole NIE-numeroa, Recidenciaa eli oleskelulupaa ja / tai paikallista tilinumeroa, saat hankittua prepaid-liittymän henkilöllisyystodistuksella MiMobile:sta, jonka löydät Centro Finlandiasta (Fuengirola).
Mikäli netin käyttö on runsasta, kannattaa ehdottomasti hankkia asuntoosi wi-fi. Ja se on myös itselläni, seuraavana to do-listalla!

Oletko itse harkinnut työpisteen siirtämistä Espanjaan?
Millaista työtä näkisit tekeväsi etänä?

Kirjoitus: Eeva Roots
Kuvat: Laura / Palmujen Alle
Edit: Eeva Roots

Samankaltaiset julkaisut