Espanja siirtyy kesäaikaan ensi sunnuntaina ja tekee niin ainakin vuoteen 2026 asti
Espanja siirtyy taas kesäaikaan ensi sunnuntain 26. maaliskuuta, jolloin kellot siirtyvät eteenpäin 02.00 kello 03.00.
Näin maa noudattaa vuoden 2000 EU direktiiviä, joka koskee poikkeuksetta kaikkia Euroopan unionin jäsenvaltioita. Ensimmäiset kesäaikasäännökset otettiin käyttöön Euroopassa vuonna 1980 ja vuodesta 2000 lähtien edellä mainitulla direktiivillä vahvistettiin säännöt, jotka merkitsevät kesäajan alkamista maaliskuussa ja päättymistä lokakuussa.
Koska Euroopassa laajemmalti on ollut niin kovaa vastustusta kellojen siirtelystä kesä- ja talviajan välillä, jonka vuoksi Euroopan komissio järjesti vuonna 2018 julkisen kuulemisen, jossa yli 80 % osallistuneista 4,6 miljoonasta kansalaisesta kannatti kellonsiirtelyn lopettamista.
Tämän tuloksen perusteella komissio ehdottikin tämän käytännön lopettamista ja viimeisen kerran muutosta maaliskuussa 2019. Tosin valtioiden välisen yhteisymmärrykseen pääsy mahdollisuudesta valita jäävätkö talvi- vai kesäaikaan,sai EU’n siirtämään aina vuoteen 2021 asti kesä- ja talviajan muuttamisen peruuttamisen, mutta pandemia sai päätökset siirrettyä hamaan tulevaisuuteen.
Ministerin määräys
Itse asiassa presidenttiministeriö julkaisi viime vuonna ministerimääräyksen, jossa vahvistettiin kellonajan muutosten päivämäärät aina sunnuntaihin 25.10.2026 asti, jolloin Espanja siirtyy jälleen talviaikaan.
Espanja ei voinut päättää, minkä aikavyöhykkeen valitsee. Että ainakin vuoteen 2026 asti saamme vielä kelloja Espanjassa siirrellä.
Espanjanjassa marraskuussa 2018 tekemä tutkimus, jossa 65 % kyselyyn vastanneista ilmoitti kannattavansa kesäajassa pysymistä.
Marginaaliset säästöt
Euroopan parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta julkaisi vuonna 2018 raportin, jossa todetaan, että vaikka kausivaihtelut voivat mahdollisesti tuottaa säästöjä, ne ovat marginaalisia ja että ei ole varmuutta siitä, että hyödyt saavutettaisi kaikissa jäsenvaltioissa.