fbpx

Kirjaudu palveluun

Mediamyynti Sää ja live-kuva Koti Costalla
Palmujen alle – Asiaa vuokra-asunnon hankkimisesta

Palmujen alle – Asiaa vuokra-asunnon hankkimisesta

¡Hola! pitkästä aikaa. Minusta ei olekkaan pitkään aikaan kuulunut täällä ja en edes tiedä mistä aloittaa. Syynä varmaan se, että juhannuksesta alkaen olin kesälomalla 5,5vk ja loman jälkeen aika onkin vain lentänyt. Olen koittanut tehdä sijaisuutta lompakkoa paksuntaakseni ja samalla hoitanut kolmen viisaudenhampaan poiston ja niistä toipuminen on vienyt oman aikansa ja verottanut voimavaroissa. Vinkkinä siis kaikille, jos sinulle sanotaan että poista viisaudenhampaat,  niin tee se samantien äläkä kolmen vuoden päästä kuukausi ennen ulkomaille lähtöä. Tämän lisäksi kun viimeisiä hetkiä Suomessa viedään, olen viisureidenpoiston viemän energian lisäksi koittanut loput energiat käyttää kaikkien läheisten näkemiseen ja voi jummi miten kalenteri täyttyi lomallakin nopeasti. 

Hiljaiselon aikana Espanja-asiatkin ovat onneksi edenneet ja saavun Fuengirolaan 30.8. En tiedä edes miksi säästelin lentojen ostamista heinäkuun loppupuolelle, tai itseasiassa tiedän, mutta huhhuh lennot tuntuu nyt olevan tyyriitä. Jos sinulla onkin jo tiedossa ajankohta jollekin reissulle, niin kannattaa mahdollisimman pian ostaa liput. Itse vertailin Norwegianin ja Finnairin väliltä, mutta Norwegian vei ihan himpun verran halvemmalla lipulla voiton. Tätä tekstiä kirjoittaessani tajusinkin juuri, että mulla on tasan 2 viikkoa lähtöön (nyt enää 9 päivää). Lento itsessään ei jännitä, mutta kahden ruumalaukun kohtalo jännittää, kun olen lukenut niin paljon uutisia viimeaikoina kadonneista ruumalaukuista. 

Lentojen lisäksi kaksi muuta olleellista asiaa on hoidossa eli työt ja asunto. Työt olikin ensimmäinen asia, minkä sain ja aloin Espanjaan lähtöä toteuttamaan. Olen siis perustamassa autonomon ja palaan näihin asioihin myöhemmin. Asunnon suhteen en jaksanut ottaa mitään siis _mitään_ stressiä. Laitoin varmaan ensimmäiset julkisetkin hakemukset eri facebook ryhmiin heinäkuun alussa, eli kaksi kuukautta ennen lähtöä. Olin kyllä selannut kaikkia eri suomalaisia vuokranvälitysfirmoja mm. spainlomat, karhun koti, finnvilla ja rantakylä näin muutamia mainitakseni ja laitellut viestejäkin osista asunnoista. 

Voisinkin mainita nyt muutamia asioita mitä täytyi huomioida asuntoa hankkiessa ja mitkä saattavat olla eritavalla kuin Suomessa. Ensinnäkin jos tiedät Aurinkorannikolla olo aikasi, aloita asunnon hankkiminen hyvissä ajoin. Kannattaa liittyä Facebookissa eri Aurinkorannikojen asuntoryhmiin. Facebook-ryhmiä selatessani huomasinkin, että nyt todella moni on lähdössä lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa rannikolle ja kysyntä asunnoista on kova, ehkäpä jopa suurempi kuin tarjonta. Siitä huolimatta niiden saaminen ei kuitenkaan ole niin hankalaa, kuin osan olen kuullut sanovan, mutta myös itse täytyy olla aktiivinen. Laita henkilökohtaisesti viestiä välittäjille, jos olet kiinnostunut jostakin kohteesta, äläkä ole liian nirso kohteiden suhteen sekä varaudu joustamaan. Liian hyvää odotellessa se hyväkin voi mennä ohi ja jäät pian ilman. 

Lisäksi osa välitysfirmoista voi pyytää sinua todistamaan maksukykysi, eli ole valmis näyttämään esim. työsopimuksesi tai joku muu todiste tuloistasi. Asia mikä on omasta mielestäni hyvä näin toiseen maahan muuttavan näkökulmasta on se, että Espanjassa asunnot ovat en tiedä uskallanko sanoa, mutta lähes aina valmiiksi sisustettuja. Helpottaa kovasti, kun sinun ei tarvitse alkaa ostelemaan huonekaluja uudessa maassa ja käyttämään rahaa sisustukseen. Etenkin kun et tiedä kuinka kauan aiot asua ulkomailla. Tämä siis voi myös vaikuttaa asunnon hankintaan sillä, löydätkö täysin mieluisan sisustuksen omaan makuun, et välttämättä joten joustoa täytyy löytyä. 

Kuva Canarialta helmikuulta 2022

Tai jos löydät, niin huomioi se vuokranhinnassa. Yleisestiottaen Espanjassa on halvat vuokrat, mutta laatuun panostaessa vuokrakin on korkeampi. Muina kuluina vuokran lisäksi yleisinä näkyy mainittavan vesi, wifi, sähkö ja mahdollisesti autopaikka. Näiden sisältyminen vuokrahintaan vaihtelee täysin ja joissakin kaikki lisäkulut saattavat sisältyä hintaan, joissakin ei ollenkaan ja joissakin esim. vuokraan sis. wifi ja vesi. Lisäksi selaillessani eri sivuja huomasin sen, että yleensä asuntoja vuokrataan pitkäaikaisesti 1.9.-31.5., sillä kesä-, heinä- ja elokuu ovat Espanjassa sesonkikuukausia, jolloin vuokria saatetaan nostaa ja asuntoja vuokrata lyhytaikaisesti.  

Entä minun asunnonetsintä, miten se jatkui? Olin ollut henkilökohtaisesti yhteydessä FinnVillan Ninaan ja Spainlomien Petriin. Omia kriteereitäni oli lähinnä sijainti sekä vuokran hinta kuluineen ja aivan maksimi mitä olin valmis maksamaan oli 800€. Sijainnin toivoin oleva lähellä Fuengirolan juna- ja bussiasemaa omaa työmatkaani ajatellen. Sisustukselta halusin lähinnä skandinaavista eli vaaleita seiniä, vaaleita huonekaluja, siistittyjä pintoja, hillittyjä värejä ja kuoseja. Olisin kuitenkin tyytynyt myös enemmän espanjalaiseen tyyliin eli puiset keittiönkaapit ja huonekalut sekä värit ja kuviot on läsnä.  Yhtenä kriteerinä voisin vielä mainita sen, että kovin pohjakerrosta en halunnut, sillä olen kuullut huhua että torakat saattaa löytää tiensä helpommin sinne…

Sain yhdestä  ihanasta asunnosta videota, mutta en lopulta saanut sitä. Elettiin heinäkuun puoltaväliä enkä osannut vieläkään stressata asiaa, koska hei aina kaikki järjestyy. Elokuun 1. viikolla laitoin jälleen Petrille viestiä yhdestä asunnosta, mutta sen sijainti ei ollutkaan itselleni sopiva. Viisi minuuttia myöhemmin sain kuvia toisesta asunnosta: 500m päässä juna- ja linja-autoasemalta, parveke, ulko-ovesta astuttaessa voit jo melkein tuntea meren varpaissasi ja sisustus oli itselleni mieleinen. Ainut mikä riipaisi oli hinta, mutta mentiin vielä mun rajoissa. Mitä siis mietin, viesti että tahdon sen, vähän esittelyä itsestäni ja mitä teen. Lopulta mulla meni siis asunnon saamisessa alle 6 tuntia.  

Mainittakoon vielä sen, että niin Suomessa kuin Espanjassakin yleensä vuokranantaja tahtoo takuuvuokran, mikä oli mun tapauksessa 1kk vuokra. Tästä maksoin muutaman satasen varausmaksuna ja loput maksan, kun saan avaimet. Takuuvuokran lisäksi jokainen välittäjä voi määritellä itsellensä välityspalkkion + siihen IVA 21% (eli espanjalaisten ALV). Kannattaa siis tutustua välitysfirmojen ehtoihin, ettei myöhemmin tule yllätyksiä lisäkuluista.  

Tässä kohtaa muistutan, että nämä kaikki ovat vain mun omia havaintoja ja huomioita, enkä puhu ammattilaisena näitä saatika yleistä että juuri näin olisi kaikkien asuntojen kohdalla, sillä jokaisen asunnon kohdalla vuokranantaja on eri. Omalta osaltani asunnon etsintä sujui aika mutkattomasti ja stressittömästi, mutta en suosittele tätä kaikille. Kannattaa oikeasti aloittaa ajoissa, ettei jää ilman asuntoa.  

Yöllinen maisema aiemmasta kuvasta. Kuvat kuvituskuvina.

Lähtöön on siis enää YHDEKSÄN päivää ja pian pääsen kirjoittelemaan teille palmujen alta ja tykittämään uusia tuoreita kuviakin.

kuvat ja teksti Laura Kemppi

Samankaltaiset julkaisut