Asunnon myyjän ABC
Asunnon myymisen luulisi olevan helppoa Costalla juuri nyt. Kysyntää järkevän hintaisista asunnoista on enemmän kuin tarjontaa. Hinnat ovat nousseet vuodessa Málagan seudulla keskimäärin noin 10%. Hintoja ei ole notkauttanut povauksista huolimatta ei brexit eikä covid-19. Maailmanpoliittinen tilanne on sellainen, että tulevasta kesästä odotetaan taas vilkasta matkailukesää juurikin Espanjan rannoille.
Haave Costa de Solille muutosta elää sukupolvesta toiseen vahvana edelleen. Suomalaisten muutajien keski-ikä on oletettavasti laskenut uusien suomalaisten työpaikkojen myötä. Kun tilaat Suomessa pizzan tai taksin saati puhelinliittymän tai soitat Trafiin, puhelu tuleekin Costa del Solille.
Sotavuosien jälkeen Suomessa syntynyt sukupolvi vaihtuu keski-ikäisiin ja sitä nuorempiin suomalaisiin, siltä ainakin näyttää katukuvassa. Kun suomalainen myy kotinsa, hän mielellään myy sen toiselle suomalaiselle.
Kiinteistön myymisestäkin Sinun on hyvä tietää perusasiat, vaikka tehtävään useimmiten palkataankin ammattilainen. Espanjassa kiinteistönvälittäjän koulutuksen suorittaneen ammattilaisen valitseminen kumppaniksi säästää aikaasi ja hermojasi.
Hinnan määrittely on se toiseksi tärkein tehtävä, joku lukija huomauttaa jo, että se on se tärkein kriteeri. Onnistunut myyntiprosessi on kuitenkin hyvien valintojen summa. Hinta arvioidaan yleensä markkinatilanteen mukaan, vertailemalla samalla alueella samankaltaisten kiinteistöjen toteutuneita myyntihintoja ja aktiivisia pyyntihintoja.
Välittäjillä on ammattikunnan sisäisiä verkkosivustoja joiden avulla he tekevät hintavertailua esim. viimeisen vuoden osalta. Arvon määrittelyn ajatellaan yleisesti liittyvän vain pankkilainan anomiseen. Joskus kiinteistön todellisen arvon määrittely tarkemmin on kuitenkin tärkeää esim. avioeron yhteydessä. Arvon määrittelyyn on oma ammattikuntansa, mutta myös moni välittäjä on saanut siihen koulutuksen yhteydessä perehdytyksen.
Arvoon vaikuttaa moni asia; asuinhuoneiston kerros, huoneiden ja kylpyhuoneiden lukumäärä, parvekkeen suunta, energiatehokkuus, lattiamateriaalit, vain muutamia mainitakseni. Jokaiselle asialle on oma verrokkidesimaalinsa, lukuja lasketaan ja verrataan muihin alueella samankaltaisiin, myytyihin asuntoihin ja siten lasketaan todellinen euromääräinen arvo.
Usein myyjältä unohtuu, kun hän selaa asuntosivustoja, että ilmoituksessa on pyyntihinta, ei siis välttämättä toteutuva myyntihinta ja että hinnoissa on jo mahdollisesti välittäjän palkkio mukana.
Myyjien pahimmat virheet ovat seuraavat, annetaan asunto myyntiin kaikille välittäjille ja myydään itse samaan aikaan halvemmalla hinnalla kuin välittäjä, omistajalla on puhelinnumero näkyvillä parvekkeella jolloin puhelujen tulva välittäjiltä on loputon.
Toinen varsin yleinen virhe on, että annetaan asunto myyntiin sille välittäjälle joka lupaa parhaan hinnan, arvioimatta lainkaan onko se järkevä. Toki näin välittäjä saa kiinteistön myyntiin itselleen, mutta valitettavasti myyntiaika usein venyy ja lopulta hintaa joudutaan laskemaan kuitenkin tai pahimmassa tapauksessa, asunto menettää mahdollisen ostajan silmissä kiinnostuksen heti.
Tähän halpaan on kuitenkin ymmärrettävistä syistä helppo langeta, mielestäni se on ammattilaiselta kuitenkin epärehellistä ja epäammattimaista toimintaa. Realistisen hinnan määrittely nopeuttaa yleensä kauppaa. Usein myyjä sanoo ettei minulla ole mikään kiire.
Välittäjä kuitenkin keskittyy yleensä myymään asuntoja jotka hän tietää pystyvänsä myymään kolmen kuukauden aikana. Välittäjillä, varsinkin isoilla toimistoilla, on yleensä sekä myytäviä kohteita että ostavia asiakkaita. Miten juuri Sinun asuntosi erottuu siellä?
Kannattaa aina kilpailluttaa ja kysyä välittäjältä useita kysymyksiä, sinähän olet ikään kuin hänen työnantajansa.
Kun viet asunnon myyntiin välittäjälle, täytät toimeksiantosopimuksen. Todistat henkilöllisyytesi ja välittäjä hakkii kiinteistön “maarekisteriotteen” nimeltään “Nota simple”, sitä hakeakseen välittäjä pyytää IBI-kuitin tai/ja vanhan kauppakirjan. Sinulla tulee olla myös energiatodistus, välittäjä auttaa tilaamaan sen, se on maksullinen. Ennenkuin välittäjä voi julkaista myynti-ilmoituksen, hänellä on nämä dokumenit oltava. Myyntiin tarvittavat muut dokumentit hankitaan, kun ollaan jo kauppaprosessissa ja menossa vahvistamaan kauppaa. Ne hankkii asianajaja tai/ja välittäjä.
Myyjä maksaa plusvalían eli ns. maanarvonnousun veron, se lasketaan sen mukaan miten pitkään olet kiinteistön omistanut. Jos olet ulkomaan recidentti, maksat myös 3% veron. Välittäjän palkkio kuuluu yleensä myös myyjälle, sopimuksen mukaan.
Kauppaprosessi seuraavaksi lyhyesti:
Tarjous – Hyväksyntä ( – Varaussopimus) – Virallinen esikauppasopimus- Kauppa vahvistetaan notaarilla.
Myyjä tekee valtakirjan mahdollisesti asianajajalle tai muulle asianhoitajalle joka valtakirjan avulla tai myyjän itsensäkin läsnäollessa notaarilla toteuttaa lopulta kaupan. Asianajaja on lisäkulu, kysy suositusta välittäjältä.
Esikauppasopimuksen, yhteydessä maksetaan 3000€- 6000€ se voi olla toki enemmänkin, riippuu sopimuksesta. Tällöin asunto poistuu markkinoilta ja sovitaan kaupan ehdoista. Usein välittäjät tai asianajaja pitävät tämän summan itsellään kaupan viimeistelyyn saakka. Kaikki erät jotka ostaja suorittaa ennen varsinaista kauppaa ovat kuitenkin osa sovittua kauppasummaa ja kuluja.
Virallisen esikauppasopimuksen mukaan, jos myyjä peruu kaupan, hän joutuu maksamaan varaussumman kaksinkertaisena varaajalle tai jos ostaja peruu hän menettää käsirahan.
Välitystoimisto tai/ja asianajaja kokoaa tarvittavat asiakirjat notaarille, joskus aikaa kuluu useita viikkoja, mutta ei aina. Myyjän ja ostajan asianajaja ei voi olla sama, mutta he voivat olla samasta toimistosta.
Notaari tarkistaa kaupan laillisuuden ja asiakirjat kaupan yhteydessä. Notaarilla kaupan vahvistus on virallinen tilaisuus jossa notaari käy läpi hyvin tarkasti kaupan kohteen ja sovitun kauppasumman etukäteissuoritukset sekä kiinteistöön kohdistuvien maksujen ja velkojen tilanteen. Näinollen ostajalle ei siirry myyjän velkoja. Notaarilla sinun myyjänä tulee varautua esittämään henkilöllisyytesi. Asianajajat voivat myös tehdä kaupan valtakirjoilla ilman ostajan tai myyjän läsnäoloa.
Asianhoitaja (asianajaja tai välittäjä) erittelee menot ja kulut tiedoksi juuri ennen kauppapäivää, kun hän on käynyt kaupan läpi vielä kertaalleen kaikkien osapuolten kesken. Kauppasumma voidaan maksaa myyjän tilille tai yleisimmin shekillä. Muista tarkistaa kuka siirtää mm. sähkö- ja vesisopimuksen uuden omistajan nimiin.
Myyjä luovuttaa avaimet ja saa yeisimmin shekin ja kopion kauppakirjasta mukaansa notaarilta lähtiessään.
Kirjoittaja
Minnamaija Mattila
Minnamaija on kiinteistökauppojen, vuokrauksen ja asumisen asiantuntija Aurinkorannikolla. Hän on suorittanut kiinteistönvälittäjän tutkinnon Espanjassa ja toiminut alalla jo lähes kymmenen vuotta.
Ota yhteyttä: +34 68 551 1350, +358 40 817 4376 tai www.costadelsolve.com