fbpx

Kirjaudu palveluun

Mediamyynti Sää ja live-kuva Koti Costalla
Malagan Murre Naurattaa Sosiaalisessa Mediassa – Kaupunki Paras Paikka Opiskella Espanjaa?

Malagan Murre Naurattaa Sosiaalisessa Mediassa – Kaupunki Paras Paikka Opiskella Espanjaa?

Malagan sosiaalisessa mediassa väittämä naurattaa kaupunkilaisia

Espanjan kaakkoisrannikolla, aurinkorannikon sydämessä, sijaitseva Malaga on hilpeästi päätynyt sosiaalisen median kiivaan keskustelun kohteeksi. Viimeaikaiset lehtiartikkelit ovat nostaneet Malagan esille parhaana paikkana opiskella espanjan kieltä, mikä on herättänyt hilpeyttä – erityisesti niiden espanjalaisten keskuudessa, ketkä tuntevat hyvin alueen ainutlaatuisen murteen ja sen eroavaisuuden Espanjan sisäosien ’puhtaasta’ espanjasta.

Malagan katedraali

Värikkäämpää espanjan kieltä

Malaga, joka on kuuluisa paitsi Pablo Picasson syntymäkaupunkina, myös sen leppoisasta elämänmenosta ja kulttuurisesta moninaisuudesta, puhuu espanjan murteista yhtä värikästä andalusiaa. Andalusialainen murre tunnetaan sen omaleimaisista ääntämisominaisuuksista, kuten tavujen tiputtamisesta sanojen lopusta ja s-kirjaimen pehmeästä lausunnasta, mikä antaa puheelle oman rytmikkään sävynsä.

Sosiaalisessa mediassa nauretaan väittämälle Malagan ylevertaisuudesta

Sosiaalisen median käyttäjät ovat tarttuneet aiheeseen huumorilla ja rakentavalla kritiikillä. Monien mukaan väite Malagan ylivertaisuudesta espanjan opiskelupaikkana on ristiriidassa sen kanssa, että kielikoulujen yleinen konsensus korostaa Madridin tai Valladolidin kaltaisten sisämaan alueiden puhuvan puhtainta castellanoa, Espanjan virallista kieltä.

opiskelu aurinkorannikolla

Tekeekö murrealueella kielenopiskelusta mielenkiintoisemman?

Artikkeleita ja kommentteja lukiessa ei voi välttyä kysymykseltä: voiko murrealueella opiskelu olla jopa parempi tapa oppia kieltä? Kielitieteilijät ja monikielisyyden asiantuntijat painottavat kielten rikkauden ja monimuotoisuuden tärkeyttä. Heidän mukaansa murteiden opiskelu voi avata ovia syvempään kulttuurien ymmärrykseen ja antaa kielenoppijalle aidomman ja elävämmän kielitaidon.

Toisaalta Malagan puolustukseksi on sanottava, että kielenopiskelua ei voi aina arvioida ainoastaan kielen ’puhtauden’ kautta. Málagan tarjoama ympäristö – kiehtovat historialliset nähtävyydet, eläväinen taide- ja kulttuuritarjonta sekä avoimet ja ystävälliset asukkaat – luo inspiroivan ympäristön kielen opiskelulle.

Malagan päiväretki

Pitääkö aina opiskella puhdasta kirjakieltä?

Keskustelu sosiaalisessa mediassa jatkuu, ja se on jo itsessään osoitus kielten ja murteiden merkityksestä identiteetin rakentajina. Se haastaa myös meitä miettimään, mikä tekee kielestä ’puhtaan’ ja voiko todella sanoa, että yksi murre on parempi kuin toinen. Ehkä Malagassa opiskelu ei tarjoa perinteistä kielikylvetystä, mutta se tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen espanjalaiseen ja nimenomaan andalusialaiseen elämänmenoon – ja ehkä se on juuri se, mitä moderni kielenoppija kaipaa.

Hauskat anekdootit ja vitsit á la Málaga ovat tulleet sosiaalisen mediaan jäädäkseen, mutta niiden takana on tärkeä viesti: kieli on enemmän kuin vain sanoja ja kielioppisääntöjä, se on kulttuurin, historian ja yhteisön elävä ilmentymä. Ehkäpä polemiikki johtaa lopulta suurempaan arvostukseen eri espanjan murteita kohtaan – ja saa meidät kaikki haluamaan tutustua niihin syvemmin.

Linkki artikkeliin
https://www.laopiniondemalaga.es/malaga/2023/10/25/malaga-mejor-ciudad-espana-aprender-espanol-93771572.html?fbclid=IwAR1m2JvR8oc8_DCiAqSc0hQfYJ9rMd4DdAqQa2W6kh4V5c2LPcnRCqXHho0

Andalusialaisia sanoja kielenopiskelijalle
https://andaluciatb.com/palabras-expresiones-andaluzas/#:~:text=Bonico%2Fa%3Ase%20usa%20para,bonica%20est%C3%A1s%20con%20esa%20falda

Samankaltaiset julkaisut